Κωνσταντινούπολη

Οnline κρατήσεις ξενοδοχείων,προσφορές, ξενοδοχεία Κωνσταντινούπολη

Εκεί που η Ευρώπη συναντά την Ασία και οι παραδοσιακοί μιναρέδες μια μοντέρνα μεγαλούπολη. Η Κωνσταντινούπολη είναι σήμερα η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας με πληθυσμό που ξεπερνά τα 12 εκατομμύρια κατοίκους. Χτισμένη στις δύο όχθες του Κεράτιου Κόλπου ατενίζει εδώ και αιώνες τη θάλασσα του Βοσπόρου. Στο Sultanahmet, τη γειτονιά των μνημείων, οι επισκέπτες θαυμάζουν αριστουργήματα βυζαντινής και οθωμανικής αρχιτεκτονικής. Στην αντίπερα όχθη, το «ευρωπαϊκό» Πέραν, ο κοσμοπολιτισμός και η διασκέδαση δείχνουν το χαμογελαστό πρόσωπο της πόλης, ενώ στο Νisantasi και στο Grand Bazaar, οι φανατικοί shoppers βρίσκουν τον απόλυτο προορισμό τους. Όπως κι αν επιλέξετε να τη γνωρίσετε, είναι σίγουρο ότι η Κωνσταντινούπολη θα σας συναρπάσει!
Αγια-Σοφιά
Ότι και να διαβάσει κανείς για την Αγια-Σοφιά είναι λίγο μπροστά σ’ αυτό που αισθάνεται όταν βρεθεί κάτω από τον επιβλητικό τρούλο της (ύψους 55 μέτρων!). Η κορυφαίο αυτό δείγμα βυζαντινής ναοδομίας ανεγέρθηκε τον 6ο αιώνα μ.Χ. στα χρόνια του αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Επίτευγμα μηχανικής και αριστούργημα αρχιτεκτονικής, αποτέλεσε για αιώνες σύμβολο της Ορθοδοξίας και της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Μετά την Άλωση, το 1453, μετατράπηκε σε τζαμί ενώ από το 1935 λειτουργεί ως μουσείο.
Πληροφορίες: www.ayasofyamuzesi.gov.trΜπλε Τζαμ
Δείγμα κλασσικής οθωμανικής αρχιτεκτονικής, το Τζαμί Sultanahmet, επονομαζόμενο και «Μπλε Τζαμί», είναι η «ισλαμική απάντηση» στην Αγιά-Σοφιά και βρίσκεται ακριβώς απέναντί της. Το μεγαλοπρεπές τέμενος χτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Μεχμέτ Αγά από το 1609 ως το 1616 και ξεχωρίζει για τον περίτεχνο διάκοσμό του με τα 20.000 μπλε πλακάκια από το Ιζνίκ –που του δίνουν και το όνομα του- και τους έξι μιναρέδες του.Τοπ Καπί
Το αχανές παλάτι που χτίστηκε από τον Μωάμεθ Β΄ πάνω στα ερείπια της Ακρόπολης του αρχαίου Βυζαντίου, αποτέλεσε την κύρια κατοικία των Οθωμανών Σουλτάνων. Ηταν κυβερνητικό κέντρο όπου εκπαιδεύονταν οι στρατιώτες και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Ο σουλτάνος Αβδούλ Μετζίτ Α΄ το εγκατέλειψε το 1853 για να κατοικήσει στο νεότερο και λαμπρότερο Ντολμά Μπαχτσέ. Θαυμάστε τα εκτυφλωτικά πετράδια και κοσμήματα στο Θησαυροφυλάκιο και το δαιδαλώδες χαρέμι με τα 300 δωμάτια όπου διέμεναν οι σύζυγοι, οι παλλακίδες και τα παιδιά των σουλτάνων.
Διεύθυνση: Topkapi Sarayi, Bab-i Humayun Caddesi, Sultanahmet

Βασιλική Κινστέρνη
Από τα πιο υποβλητικά αξιοθέατα της Πόλης. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι γνωστή και ως Γερεμπατάν Σαράι που σημαίνει Υπόγειο Παλάτι. Και πράγματι αυτή η υπόγεια δεξαμενή, με την οποία ο Ιουστινιανός φρόντισε τις ανάγκες ύδρευσης ολόκληρης της Πόλης, είναι κατασκευασμένη με τόση πολυτέλεια που θυμίζει παλάτι. Όλη η κατασκευή στηρίζεται σε ένα δάσος από 336 μαρμάρινους κίονες ύψους 8 μέτρων. Μια επίσκεψη στον χώρο αποτελεί μια εμπειρία μυσταγωγίας.
Διεύθυνση: Yerebatan Caddesi 13

Το Παλάτι του Πορφυρογέννητου
Από τα ελάχιστα δείγματα Βυζαντινών ανακτόρων που σώζονται ακόμα, το Παλάτι του Πορφυρογένητου ή Tekfur Saray είναι ένα εντυπωσιακό τριώροφο δείγμα ύστερης βυζαντινής κατοικίας. Λέγεται ότι ήταν ένας από τους χώρους όπου πήγαιναν  οι βυζαντινές αυτοκρατόρισσες για να γεννήσουν τα παιδιά που θα έφερναν τον τίτλο του Πορφυρογέννητου, του παιδιού που γεννήθηκε ενώ ο πατέρας του ήταν ήδη αυτοκράτορας.
Διεύθυνση: Sisehane Caddesi

Μονή της Χώρας
Το σημαντικότερο μνημείο της εποχής των Παλαιολόγων κι ένα από τα σπουδαιότερα καλλιτεχνικά δημιουργήματα της βυζαντινής τέχνης, η Μονή της Χώρας διαθέτει έναν τόσο ιδιαίτερο ψηφιδωτό διάκοσμο που όχι άδικα χαρακτηρίστηκε μια από τις ωραιότερες πινακοθήκες στον κόσμο. Το χριστιανικό μοναστήρι, που μετονομάστηκε σε Καριγέ Τζαμί τον 16ο αιώνα, για να λειτουργήσει ως μουσείο από το 1958, διαθέτει μια συλλογή εκπληκτικών ψηφιδωτών από  τη ζωή της Παναγίας και τα παιδικά χρόνια του Ιησού. Καλό θα ήταν κατά την επίσκεψή σας να έχετε οδηγό ή ξεναγό που θα επεξηγεί τις παραστάσεις.
Διεύθυνση: Εντιρνέ Καπί, Kariye Cami Sokak

Τείχη του Θεοδοσίου
Είναι το πρώτο μεγάλο μνημείο που υποδέχεται τον επισκέπτη της Κωνσταντινούπολης καθώς μπαίνει στο Βυζαντινό της τμήμα από τα ανατολικά. Από τη Θάλασσα του Μαρμαρά μέχρι τον Κεράτειο Κόλπο, τα Θεοδοσιανά τείχη προστατεύουν την Πόλη από το 448 μ.Χ. και αποτελούν το σημαντικότερο οχυρωματικό έργο της. Μην παραλείψετε μια βόλτα κατά μήκος ή πάνω στα τείχη και μια στάση στο εντυπωσιακό Επταπύργιο.

Οικουμενικό Πατριαρχείο
Παρόλο που στερείται της λαμπρότητας που θα περίμενε κανείς από την έδρα της Ορθοδοξίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν παύει να αποτελεί μια απαραίτητη στάση στην περιπλάνηση στην Πόλη. Αν και βρίσκεται σε αυτό το οίκημα από τον 17ο αιώνα, το Πατριαρχείο πήρε τη σημερινή του μορφή επί των ημερών του πατριάρχη Γρηγορίου Ε’ το 1797. Επισκεφτείτε τον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου για να θαυμάσετε το επιβλητικό τέμπλο, και τον όμορφο πατριαρχικό θρόνο ύψος 4 μέτρων αλλά και την συλλογή βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων.

Ντολμά Μπαχτσέ
Ότι πιο κοντινό σε παλάτι δυτικού τύπου έχει να δείξει η Κωνσταντινούπολη αυτό είναι αναμφισβήτητα το Ντολμά Μπαχτσέ. Aποτέλεσε το διοικητικό κέντρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το 1856 μέχρι το 1922. Από τα 250 πολυτελή δωμάτια του, εντύπωση προκαλεί η περίτεχνη διακόσμηση, τα έργα τέχνης, τα έπιπλα και υφάσματα που σταματούν τον χρόνο σε μια στιγμή πολυτέλειας και λαμπρότητας αλλά και ο τεράστιος κρυστάλλινος πολυέλαιος της αίθουσας του θρόνου.
Διεύθυνση: Dolmabahce Besiktas Ιstanbul, www.dolmabahce.gov.tr

Moυσείο Μοντέρνας Τέχνης
Στεγασμένο σε παλιές αποθήκες πάνω στο Βόσπορο, ξεκίνησε να λειτουργεί μόλις το 2004 ως το πρώτο τουρκικό μουσείο Μοντέρνας Τέχνης. Η πολύ αξιόλογη μόνιμη συλλογή παρουσιάζει την τουρκική τέχνη από τον 19ο ως τις αρχές του 20ού αιώνα. Επίσης φιλοξενεί εντυπωσιακές περιοδικές εκθέσεις, εργαστήρια, φεστιβάλ και ποικίλες άλλες εκδηλώσεις.
Διεύθυνση: Meclis-i Mebusan Cad. Liman İşletmeleri Sahası Antrepo No: 4, Καράκιοι, Web: www.istanbulmodern.org

Αρχαιολογικό μουσείο
Από τα σημαντικότερα στο είδος του με περισσότερα από 1.000.000 εκθέματα από τ’ αρχαία ελληνικά χρόνια, τη Βυζαντινή εποχή και την Οθωμανική αυτοκρατορία. Από εκθέματά του ξεχωρίζουν οι σαρκοφάγοι που βρέθηκαν στην περιοχή Σιδώνας στο σημερινό Λίβανο. Διεύθυνση: πάρκο Γκιουλχανέ μέσα στους χώρους του Τοπ Καπί

Μουσείο Τουρκικής και Ισλαμικής Τέχνης
Στο παλάτι του Ιμπραήμ πασά φιλοξενούνται 40.000 εκθέματα τουρκικής και ισλαμικής τέχνης από τον 7ο ως τον 19ο αιώνα με δείγματα ισλαμικής καλλιγραφίας, πλακιδίων, χαλιών καθώς και αντικείμενα της καθημερινής ζωής των διάφορων τουρκικών φυλών.
Διεύθυνση: Atmeydani Sok., Σουλταναχμέντ.

Το κάστρο της Ρούμελης
Επιβλητικό οχυρωματικό έργο στο στενότερο σημείο του Βοσπόρου. Κατασκευάστηκε ένα χρόνο πριν την Άλωση από τον Μωάμεθ τον πορθητή για να αποκλείσει την Πόλη από τυχόν ενισχύσεις από τα ανατολικά. Υπέροχο φυσικό περιβάλλον, εντυπωσιακή μεσαιωνική μηχανική, όμορφη θέα κι ένα υπαίθριο θέατρο που το καλοκαίρι φιλοξενείς θεατρικές παραστάσεις στα πλαίσια του φεστιβάλ Θεάτρου.

Çemberlitas Hamam
Το χαμάμ στην Πόλη είναι μοναδική εμπειρία. Το διάσημο Çemberlitas, κοντά στη στήλη του Ιουστινιανού, λειτουργεί αδιάλειπτα από τότε μέχρι σήμερα ως χαμάμ. Πεντακάθαρο και ατμοσφαιρικό με μια πανέμορφη, μαρμάρινη αίθουσα ατμού και απολαυστικές θεραπείες.
Διεύθυνση: Vezirhan Caddesi 8, www.cemberlitashamami.com.tr

Οnline κρατήσεις ξενοδοχείων,προσφορές, ξενοδοχεία Κωνσταντινούπολη

Πηγή

Ξενοδοχεία στο Κάιρο

share this:   

Εγγραφείτε στο Newsletter

Κάνε την εγγραφή σου